İlk Yardım Eğitimi

Çamlıca İlk Yardım Merkezi’nden Şaziye Özcan eğitmenimizle birlikte; her türlü ani hastalık, kaza, yaralanma, afet, zehirlenme, boğulma vb. durumlarda hastanın ilk değerlendirilmesini yapmak, duruma müdahale etmek, hastaneye ulaştırana ya da profesyonel yardım olay mahaline gelene kadar hastanın durumunun kötüleşmesini önlemek ve tekrar hayata döndürmek için yapılan ilaçsız girişimler hakkında uygulamalı olarak eğitim aldı.

Özellikle CPR teknikleri, hava yolu açılması, dolaşımın sağlanması ve güvenlik konularına ağırlık verildi.

İlk yardım sonrasında çıkabilecek acil durumlarda olumsuz sonuçları en aza indirme ve olası can kayıplarını önleme hakkında çok değerli bilgiler edinildi.

 

 

 

 

 

İlkyardım;

  • İlkyardım Nedir, Nasıl ve Kimler Tarafından Yapılmalı?
    • Bir kaza ya da hayatı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da kazazedenin durumunun kötüleşmesini önlemek için, ilaç kullanılmadan yapılan uygulamalara ilk yardım denir.
    • İlk yardımın öncelikli amacı kazazedenin yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmek, durumunun daha da kötüye gitmesini engellemek ve iyileşmeye yardımcı olmaktır.
    • Ancak İlk yardım eğitimi alan kişiler, durumu ve aciliyetin derecesini tayin etme ve profesyonel tıbbi yardım ulaşana kadar yapılabilecek en doğru şeyleri belirleme yeterliliğine sahiptir.Yaralanmanın, ölüm olaylarının dördüncü ana nedeni olduğu düşünülürse, İlk yardım eğitiminin gerekli olduğu çok açıktır
    • Sağlık Bakanlığı’nca Ruhsat verilen İlk Yardım Eğitim Merkezine bağlı çalışan Sertifikalı İlk Yardım Eğitimcileri tarafından yönetmeliğe uygun mekanlarda veya merkezlerde, Bakanlıkça onaylanmış programlar ile verilen eğitimdir.
  • İlk Yardımcı: İlk yardım tanımında belirtilen amaç doğrultusunda, hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle, ilaçsız uygulamaları yapabilmek için Sağlık Bakanlığınca Ruhsat verilen İlk Yardım Eğitim Merkezinden en az Temel İlk Yardım Eğitimi (16 saatlik) alarak İlk Yardımcı Sertifikası ve Kimliği almış kişidir.
  • İlk Yardım Eğitimcisi: Eğitimci Eğitimi veren kuruluşlar tarafından eğitilerek Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ”İlk Yardım Eğitimcisi Sertifikası“almış olan Sağlık Personeli İlk Yardım Eğitimcisi olabilir.
  • İlk Yardım Eğitim Merkezi: İlk Yardım eğitimi vermek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğünden “İlk Yardım Eğitim Merkezi Uygunluk Belgesi” alarak faaliyet gösteren ilk Yardım Eğitim kuruluşudur.
  • İlk Yardım Eğitici Eğitimi Merkezi: İlk Yardım Eğitici Eğitimi vermek amacıyla Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden "Eğitici Eğitimi Düzenleme Yetki Belgesi" alarak faaliyet gösteren ilk Yardım eğitim kuruluşudur. Yetki belgesi düzenlenen kurum ve kuruluşlarca verilen eğitimci eğitmeni sertifikaları eğitim merkezinin mesul müdürü tarafından imzalanarak, Genel Müdürlükçe onaylanır.